voetblessures bij het hardlopen.

geplaatst op 11 oktober, 2017 | 0 reacties

Hardlopen geeft veel druk op de 26 botten en 30 gewrichten van de voet, waardoor er regelmatig voetblessures voorkomt. Hieronder vind je 2 aandoeningen van voetletsel die vaak samenhangen met het hardlopen. Mensen met platte voeten of hoge voetbogen en mensen die een overpronatie hebben, lopen meer risico voor deze aandoeningen.

Plantair fasciitis

Lopers die een stekende hielpijn ervaren, kunnen plantair fasciitis hebben. De pijn kan erger gevoeld worden bij het traplopen, bij lang staan of na langdurige rust, bijvoorbeeld wanneer je in de ochtend uit bed komt. De plantair fascia is een dikke band vezelachtig weefsel dat aan de onderkant van de voet tussen de tenen en de hiel loopt. Als het fascia ontstoken raakt, kan het pijnlijke symptomen veroorzaken, variërend van milde tot zware irritatie van de pees. Conservatieve behandelingen, zoals rusten, strekken, en anti-inflammatoire medicijnen (bijvoorbeeld ibuprofen), zijn succesvol bij het behandelen van 90% van de gevallen. Ook kan triggerpointtherapie met of zonder medical taping verlichting geven

Metatarsalgie

Patiënten met metatarsalgie geven aan soms kiezelstenen te voelen in hun schoenen of blauwe plekken voelen op de bal van hun voeten. De pijn komt tussen de 2e en 3e teen, 3e en 4e teen of dichtbij de grote teen en wordt gevoeld wanneer je loopt, loopt of staat.
Metatarsalgie symptomen ontstaan wanneer overmatige druk wordt uitgeoefend op de metatarsale botten of middenvoetsbeentjes. Door de overdruk op de middenvoetsbeentjes gaan de banden en pezen hiervan irriteren. Dit resulteert in pijnklachten. De pijn bevindt zich in de voorvoet onder de bal van de voet. Intensieve looptraining kan tot metatarsalgie leiden. Andere risicofactoren zijn het dragen van slechte of hoge hakken. Het belangrijkste doel van de behandeling bij metatarsalgie is de druk op de middenvoetsbeentjes verminderen.

Stuur een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *