Telefoonnummer

+31 6 11 51 66 62

E-mail

info@sportmassage.nl

Openingstijden

Ma-vr: 10:00 - 17:00

Sportmassage

Sportmassage verbetert de afvoer van afvalstoffen en vocht, verbetert spierherstel waardoor blessures kunnen worden voorkomen.  Sportmassage is een manier om na inspanning het herstel van de spier te bevorderen.  De sportmasseur wordt vaak geconsulteerd wanneer er intensief gesport is bijvoorbeeld na wedstrijden, maar ook wanneer er sprake is van (enige) overbelasting van een spier in de voorbereiding naar een wedstrijd toe bijvoorbeeld een marathon. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat iemand zijn spieren overbelast heeft niet door het sporten maar door het verrichten van bepaalde werkzaamheden.

Sportmassage hoort bij een gezonde levensstijl van de sporter door goed te zorgen voor het eigen lichaam. Bij onvoldoende herstel van de spieren kan er overbelasting ontstaan waardoor tijdelijk of voor langere tijd een blessure ontstaat. Dit kan soms zo ernstig zijn dat dat men tijdelijk niet aan sporten toekomt. De spieren, pezen en gewrichten hebben te veel te lijden gehad. Dat kan zich uiten in vermoeidheid, stijfheid en pijn. Een goede warming up en een cooling down en de opbouw van de spieren door gezonde (sport)voeding, goed te drinken en een goede nachtrust (minimaal 7 uur slaap) hoort ook bij deze gezonde levensstijl.

Myofasciale Triggerpoints

Een myofasciaal triggerpoint (pijnlijke spierverharding) is een (zeer) drukpijnlijke plek in een dwarsgestreepte spier. In de spierbuik van deze spier kan men een strakke streng waarnemen waarin een plaatselijke verdikking zit (ongeveer ter grootte van een tarwekorrel). Deze plek is pijnlijk bij druk en kan een karakteristieke uitstralingspijn doen ontstaan. De patiënt herkent in de uitstralende pijn zijn klacht. Een myofasciaal triggerpoint veroorzaakt een veranderde spierfunctie (spierkrachtafname, spierverkorting etc.) en autonome symptomen zoals toename van zweten, rillerig zijn, duizelig/licht in het hoofd, wazig zien en/of koude handen.

Behandeling:
Eerst wordt begonnen met het herkennen van het pijngebied van de patiënt. De therapeut kijkt welke spieren de pijn kunnen veroorzaken en onderzoekt deze spieren. De myofasciale triggerpoints bevinden zich in een verharde streng (lijkt op een breinaald) en voelen bij onderzoek aan als een plaatselijke verdikking. De patiënt ervaart door druk de herkenbare pijn en uitstraling. Tevens wordt er gekeken naar de afname van spierkracht en spierlengte. De behandeling zal gericht zijn op het de-activeren van de myofasciale triggerpoints, waardoor de strakke spierstrengen die verantwoordelijk zijn voor de toegenomen spierspanning worden losgemaakt. De pijn zal hierdoor afnemen. Ook de lengte van de spier moet weer genormaliseerd worden. Samenwerking met een fysiotherapeut is daarom van groot belang.

bindweefselmassage
Bindweefselmassage is een massagetechniek die toegepast wordt bij een verhoogde spanning van het bindweefsel. Dit is op de rug te zien aan bepaalde ‘ingetrokken’ gebieden. Men noemt dit bindweefselzones. Vaak zijn spier- en peesproblemen niet de oorzaak van de klachten. Het probleem moet meer gezocht worden in samenhang tussen organen, bloedvaten, huid, spieren en botten. Door het onderzoeken van huidplooien wordt informatie verkregen over de bindweefselspanning in een bepaalde zone. Dit kan de bevestiging zijn voor een bepaald klachtenpatroon of ziektebeeld. Door het prikkelen op bepaalde zenuwvezels worden de problemen zodanig aangepakt dat het lichaam wordt gestimuleerd om zich te herstellen.