Pijn bij lage rugklachten.

geplaatst op 28 februari, 2017 | 0 reacties

Pijn bij lage rugklachten komen veel voor in mijn praktijk. Vaak gaat het al om chronische lage rugklachten. Maar onlangs kwam er een patiënt langs die veel pijn had links laag in de rug. Hij had de koelkast willen verplaatsen en de pijn schoot opeens in zijn rug. Het opstaan uit de stoel ging moeilijk en vooral het opstaan uit bed was niet makkelijk. Veel pijn. Ook ‘s nachts werd de pijn gevoeld.

Na inspectie van de rug zag ik dat de wervelkolom een flinke afwijking naar rechts had. De linker en vooral de rechter rugspier vertoonde een verhoogde spanning. Na nog wat andere testjes die gebruikelijk zijn bij lage rugklachten ging ik op zoek naar triggerpoints. Ik voelde ze in de m. gluteus medius (bilspier) in de m. quadratus lumborum (een spier in de lage rug) en in de m. tensor fasciae latae. Deze waren heel gevoelig. Ook de Ober test was positief. Dit meet de spanning van de iliotibiale band die zich bevindt aan de zijkant van het bovenbeen. De m. iliopsoas, een spier in de buikholte, was gevoelig. Na triggerpointtherapie, mobilisatietechnieken wervels en enige therapeutische- en bindweefselmassage gedaan te hebben liet ik de patiënt met enige thuisoefeningen weer naar huis gaan.

De volgende week was de pijn verminderd. De wervelkolom stond weer recht. Patiënt werd niet meer wakker van de pijn tijdens zijn slaap. Gebruikte geen pijnstilling meer. Had nog wel pijn bij het opstaan en bij het opstaan ui de stoel. De triggerpoints waren nog wel gevoelig, dus weer enige triggerpointtherapie gedaan en weer thuisoefeningen meegegeven. De patiënt vooral meegegeven niet te veel te zitten en gezegd dat bewegen juist goed is. Ik denk dat de pijn steeds minder zal worden bij het doen van de oefeningen.

Stuur een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *